METALNO-KERAMIČKE KRUNE

Šta su to krunice?

Zubna krunica je kapica u obliku zuba koja služi da zameni oštećeni zub. Nalazi se na zubu i vraća mu njegov oblik i veličinu. Zbog savršenih estetskih karakteristika i funkcionalnosti, zubna krunica idealno je rešenje za mnoge probleme naših pacijenata.  Spektar problema koji se mogu rešiti aplikacijom zubnih krunica zaista je širok. Zubna krunica koristi se u situacijama kada je zub toliko oštećen da se običnim ispunima više ne može obnoviti.

Zubna krunica zaustavlja propadanje zuba, čini zube lepšima pa se neretko postavlja i na istrošene, nepravilne i požutele zube kako bi se poboljšala njihova estetika.

Uznapredovali karijes,trauma,erozija i promena boje zuba koji se ne mogu rešiti izbeljivanje, najčešći su razlozi kod kojih našim pacijentima preporučujemo zubne krunice kao najbolje rješenje.

Metal-keramičke krunice ova vrsta protetskoga materijala vrlo je čvrsta i dugotrajna, jer je kombinacija metala i keramike.

Proces

Proces izrade i postavljanja krunice započinje brušenjem zuba kao i kod izrade mostova. Nakon brušenja (preparacije) pacijentu se uzima otisak koji se potom šalje u zubotehničku laboratoriju. U laboratoriji, različitim tehnikama, precizno se izrađuje krunica na temelju uzetog otiska, kako bi u potpunosti savršeno odgovarala pacijentu.  Prilikom izrade zubne krunice vodi se računa kako bi ona u potpunosti zadovoljila sve funkcionalne, ali i estetske zahteve. Precizno se određuje boja nove krunice, a također se pazi da krunica svojim oblikom ne odudara od susednih zuba. Pre završnog  cementiranje krunice, ona se isprobava,  te se vrše manje korekcije ukoliko je to potrebno.