KOMPLETNE I PARCIJALNE PROTEZE

Totale proteze

Izrađuju se posebno za gornju i donju vilicu kada dođe do gubitka svih prirodnih zubi u jednoj od vilica. Baza se izrađuje od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu, te tako podržava estetiku zuba. Svrha baze je da raspodeli sile koje se javljaju prilikom žvakanja na sluznicu i koštanu podlogu. Gornja baza pokriva celo nepce (osim kod visil proteza), a donja baza ima oblik potkovicee ostavljajući slobodan prostor za jezik.

Kako bi nošenje proteze bilo ugodno i pružalo pravilnu funkciju, nužno je da proteza dobro leži na svom ležištu. Prilikom žvakanja proteza mora ostati nepomična, a ležište mora biti povoljnog oblika uz dovoljno preostale kosti. U slučaju da je došlo do neravnomerne resorpcije (povlačenja) grebena nakon gubitka zuba.

Parcijalne proteze

Izrađuju se kada postoji određeni broj prirodnih zubi u vilici. Preostali zubi moraju biti zdravi , a oštećene zube je potrebno sanirati krunicama i mostom ili u potpunosti izvaditi ako je oštećenje veliko. Parcijalna proteza se pričvršćuje na preostale zube kako bi bila stabilnija i mirnija tokom žvakanja i govora, a  time ugodnija za nošenje i manje sklona pomicanju i ispadanju

Parcijalna skeletirana (visil / wisil)metalna protezaje kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti (koju joj daje ugrađeni metalni skelet), pacijentu pruža i veći komfor zbog manje površine dela proteze koji se naslanja na meka tkiva .Na taj način je smanjen osećaj stranog tela u ustima. Njena prednost je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima.