Metal keramičke krune i keramičke krune na cirkonuMetal keramičke krune i keramičke krune na cirkonu

Često nas pacijenti pitaju koja je razlika između metal keramičkih i cirkon keramičkih kruna? Naime, pitanje se uglavnom postavlja iz razloga što prosečan pacijent ne uočava razliku, dok mu cena spomenutih keramika sugeriše na suprotno. Ovim blogom bi hteo bih pobliže objasniti koje su glavne razlike i šta im određuje cenu.

Metal keramika

Zubnih krunica postoji više vrsta; metalne, metalno keramičke ili potpuno keramičke krunice (estetske). Metal uključuje više vrsta materijala – zlatne legure, ostale legure (paladij), te nikal-titan legure. Metal keramičke krunice su bolje rešenje za bočne zube gde su žvačne sile puno veće. U novije vreme postoje i pune keramičke krunice s ojačanim jezgrom, koje se mogu koristiti i za bočne zube. Krunice obično traju minimalno do sedam godina, a u većini slučajeva i puno više, čak i do 40 godina u nekim slučajevima.

Cirkon keramika

Cirkonske krune svakim danom sve više preuzimaju vodstvo pred metal-keramičkim krunama. Razlog za to je sve bolji razvoj materijala i metoda zahvata. Uz to, naglasio bih i da su pacijenti sve zahtevniji kod estetskih zahvata na zubimai i odlučuju se za najbolju opciju. Zašto je cirkonska keramika sve traženija? Ako gledamo estetski deo, ona daje novim zubima prirodniju boju, transparentnost i na kraju prirodan izgled.

Također je važno znati da se kod cirkonske keramike ne mogu pojaviti tamni delovi na desnima iznad novog zuba kao što se to zna dogoditi kod metal–keramike. Konačno, treba reći i to, da je cirkonska čvršća i izdržljivija od metal–keramike te uz sve navedno.

Stomatoloska Ordinacija NOVADENT

BEOGRAD- Bulevar Zorana Đinđića 10
KLJAJIČEVO- Proleterka 16

Stomatoloska ordinacija Sombor
Stomatoloska ordinacija Beograd
Novadent Stomatoloska Ordinacija
dr Jezdimir

Zirkon – Kronen

Materialien aus Zirkon ersetzen immer öfters die konven...

Nadogradnja kosti

Da bi ugradnja zubnih implantata uspela, moramo imati z...

LEČENJE PARADENTOZE

Emdogain - pomoć kod paradentoze Emdogain je novi pr...

Šta su to ZUBNI IMPLANTI?

IDEALNO REŠENJE -Za osobe nezadovoljne manjkom jedno...

POSEBNA PONUDA – DERMALNI FILERI

POSEBNA PONUDA – DERMALNI FILERI Dermalni fileri kor...