Šta nakon gubitka zuba?!Gubitak već i jednog zuba narušava estetiku, sklad lica, ali dovodi i do poremećene funkcije žvakanja. Otežano je žvakanje i odgrizanje hrane, a velikim dekom narušeno je samopuzdanje. Ljudi su skloni gubitak prednjeg zuba odmah nadoknaditi, što nije slučaj sa gubitkom zuba u bočnoj regiji jer ”to se ne vidi”.

Gubitak zuba

Gubitkom zuba događaju se promene na susednim zubima i tkivima. Kost na mestu izvađenog zuba se razgrađuje, susedni zubi naginju se u prazni prostor, zubi u susednoj vilici izrastaju. Dugoročno, zbog nepravilnog opterećenja na preostale zube i oni podležu promenama, trpe i žvačni mišići , što dovodi do promena i bolova u viličnom zglobu.

Izgubljeni zub treba što pre nadoknaditi kako bi uspostavili optimalne uslove, vratili žvačnu funkciju i sprečili gore navedene posledice nedostatka -zuba. Zube možemo nadoknaditi na više načina. Zavisno o situaciji možemo izraditi fiksne protetske nadoknade (krunice i mostovi), mobilne protetske nadoknade (proteze) ili ugraditi implantat na koji opet dolazi krunica, most ili proteza. Naravno, nedostatak više zuba može se sanirati i kombinacijom protetskih nadoknada, zavisno o rasporedu preostalih zuba.

Fiksni protetski radovi:

Izrađuju se u slučaju kada je izgubljena samo kruna, a imamo preostao zdrav koren zuba. Ili je izgubljen celi jedan ili više zuba te susedni zubi služe kao sidrište za budući most. Time vraćamo optimalnu žvačnu funkciju i štitimo preostale zube od delovanja nepravilnih sila koje nastaju usled gubitka zuba jer se sile opet pravilnije prenose na preostale zube i okolna tkiva.

Krunice i mostovi mogu biti potpuno keramički, a mogu se izrađivati na metalu ili cirkonu (metalkeramički, cirkon-oksid keramički).

Mobilni protetski radovi (proteze):

Mogu biti parcijalne kad nadoknađuju nekoliko zuba ili totale kad nedostaju svi zubi. Totalne proteze oslanjaju se u celosti na sluznicu, dok parcijalne imaju delom dentalno opterećenje. Za zube nosače vežu se kvačicama ili ako želimo postići da se retencije ne vide, različitim attachmentima (”kopčama”).

Implantati:

U novije vreme sve je popularnije nadokanđivanje zuba implantatima. Pacijent ga oseća kao vlastiti zub pa gotovo da i nema perioda navikavanja. Uz dobru higijenu to je gotovo doživotno rešenje. Implantat se ugrađuje u kost na mesto zuba koji nedostaje i zamenjuje koren istog. Oseointegracija implantata traje 4-6 mj. Za to vreme pacijent ima privremene zubne nadoknade.

Zirkon – Kronen

Materialien aus Zirkon ersetzen immer öfters die konven...

Metal keramičke krune i keramičke k...

Metal keramičke krune i keramičke krune na cirkonu Č...

Nadogradnja kosti

Da bi ugradnja zubnih implantata uspela, moramo imati z...

LEČENJE PARADENTOZE

Emdogain - pomoć kod paradentoze Emdogain je novi pr...

Šta su to ZUBNI IMPLANTI?

IDEALNO REŠENJE -Za osobe nezadovoljne manjkom jedno...

POSEBNA PONUDA – DERMALNI FILERI

POSEBNA PONUDA – DERMALNI FILERI Dermalni fileri kor...